Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Διαστημικό Ραντεβού

Ο κυνηγός κομητών Rosetta, μια διαστημική συσκευή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ετοιμάζεται για το "ραντεβού στα τυφλα" με την Lutetia, ένα αστεροειδή που περιτριγυρίζει τον Ήλιο μέσα από τη ζώνη αστεροειδών.

Η αποστολή του Rosetta:
Το Rosetta εκτοξεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 από το Kourou της Γαλλικής Γουιάνας με τον πυραυλοφορέα της ESA "Ariane 5". Στόχος του ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko, τον οποίο θα συναντήσει τον Μάιο του 2014.

Το ταξίδι:
Λόγο ανύπαρκτης τεχνολογίας που να μπορεί να επιτεύξει την ταχύτητα που χρειάζεται η συσκευή για να φτάσει τον κομήτη, το Rosetta χρησιμοποίησε την βαρύτητα της Γης και του πλανήτη Άρη μέσω τεσσάρων "Fly By". Μετά την εκτόξευσή του το 2004 επέστρεψε στην χώνη βαρήτητος της Γης τον Μάρτιο του 2005 για μια γερή δόση βαρυτικής ώθησης (Gravitation Boost). Ακολούθως συνάντησε τον πλανήτη Άρη το Φεβρουάριο του 2007 για να επιστρέψει πίσω στη Γη τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Μετά από δύο χρόνια (Νοέμβριος 2009) κάνει το τελευταίο από τα τέσσερα FlyBys και πάλι στη Γη και αναπτύσσοντας την επιθυμιτή ταχύτητα ξεκινάει για τον κομήτη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το Rosetta περνάει δύο φορές μέσα από τη ζώνη αστεροειδών (Asteroids Belt).
Την πρώτη φορά το Rosetta ήρθε αντιμέτωπο με τον αστεροειδή (2867)Steins τον Σεπτέμβριο του 2008, τον οποίο μελέτησε από απόσταση 800 Χιλιομέτρων.
Η δεύτερη φορά είναι η τρέχουσα θέση του Rosetta και το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010, αναμένετε να συναντηθεί με τον αστεροειδή (21)Lutetia.

Το ραντεβού:
Στις 10 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 15:44:55.97 UTC το Rosetta θα ρθει στη πλησιέστερη απόσταση με τον αστεροειδή (περίπου 3000Χιλιόμετρα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του Rosetta κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του Lutetia θα είναι 455 815 621 Km από τη Γη! Σε μια τέτοια απόσταση, τα δεδομένα που θα αποστέλλονται από τη συσκευή, ταξιδέυοντας με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται 25λεπτά και 21 δευτερόλεπτα για να φτάσουν στη Γη.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ομάδα του Rosetta, και περιμένουμε με ανυπομονησία την έλευση των δεδομένων σχετικά με τον αστεροειδή.

Mike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...