Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κουτί Πρώτων Βοηθειών (περιεχόμενα και φωτογραφίες)

Το κουτί πρώτων βοηθειών για κάθε ταξίδι. Για τη τσάντα, το αυτοκίνητο, το εξωχικό, το σκάφος.

Είχα γράψει πριν από αρκετά χρόνια σε ένα μπλογκ ένα γενικό άρθρο για τα περιεχόμενα ενός κουτιού πρώτων βοηθειών. Ετοιμάζοντας το κουτί μου πρόσφατα για τα επερχόμενα ταξίδια, βρήκα το παλιό μου άρθρο ελλειπές έτσι ακολουθεί μια ανανέωση για το τι πρέπει να περιέχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών.
*Προσοχή: οι πληροφορίες στο πόστ ειναι καθαρά ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν ιατρικό οδηγό αντιμετώπισης κρίσεων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάθε αντικείμενο, υλικό και φάρμακο πριν τη χρήση του και πριν από κάθε ταξίδι. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ!


Γιατί να πάρω στο ταξίδι μου Κουτί Πρώτων Βοηθειών;

Είτε ταξιδεύετε στο Κέντρο της Ευρώπης δοκιμάζοντας κρασιά στις όχθες του Σηκουάνα, είτε κάνετε ορειβασία στην Αλάσκα, είτε σκαρφαλώνετε δέντρα στις ζούγκλες της Σουμάτρας, ένα κουτί πρώτων βοηθειών προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες είναι πάντα απαραίτητο. Ακόμη και ενός της χώρας, καλό είναι να έχετε στη τσάντα σας ή στο αμάξι σας ένα μικρό κουτάκι με λίγα τσιρότα, μερικά αντισηπτικά μαντηλάκια και ένα επίδεσμο. Ένα απλό κόψιμο, μια εκδορά ή ένα στραμπούληγμα μπορούν εύκολα να γίνουν η αιτία για να κακοπεράσετε τις διακοπές σας.  Σε τροπικά κλίμακα τραύματα και σε περιβάλλον με έντονη ρύπανση, τα απεριποίητα τραύματα μολύνοντε πολύ εύκολα. Αν σκοπέυετε στο ταξίδι σας να βγείτε εκτός πόλεων, με πλάνα πεζοπορίας στην εξοχή, οι ανάγκες για ένα καλό κουτί πρώτων βοηθειών αυξάνονται εκθετικά.


Διαλέγοντας το κουτί

Ανάλογα με το είδος του ταξιδιού, τον προορισμό και τον αριθμό των ατόμων της ομάδας, το μέγεθος του κουτιού που θα επιλέξετε αλλάζει. Κάντε μια έρευνα για τον προορισμό σας, εκτιμήστε τους κινδύνους με βάση το είδος του ταξιδιού σας και επιλέξτε ένα εύχρηστο κουτί που θα περιέχει τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε. Σημαντικό παράγοντα παίζει επίσης και το επίπεδο εκπαίδευσής σας στις πρώτες βοήθειες. Αν το ταξιδι σας συμπεριλαμβάνει διάβαση ποταμών και υγρά περιβάλλοντα καλό θα ήταν να επιλέγξετε ένα αδιάβροχο κουτί.
--Κουτί Φαρμακείο Αυτοκινήτου (3,68€ - pharm16) (9,36€ - plus4u)
--Κιτ Πρώτων Βοηθειών Ταξιδιού (15,32€ -pharm16) (12,80€ - plus4u) (21,50€ - dealsShop)

*Να θυμάστε, ένα μικρό κουτί που το έχετε πάντα μαζί σας, είναι πολύ πιο χρήσιμο από ένα μεγάλο κουτί που είναι μακριά σας τη στιγμή που το χρειάζεστε.
*Αν ταξιδεύετε μόνο με χειραποσκευή (carry-on cabin baggage) προσαρμόστε το κουτί σας ανάλογα, καθώς αιχμηρά αντικείμενα και υγρά/σωληνάρια απαγορεύονται εκτός ορίων.


Περιεχόμενα

Το τί θα περιέχει το κουτί σας, το επιλέγετε εσείς αναλόγως προσόντων και απαιτήσεων. Ενώ τα έτοιμα κουτιά που υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο έρχονται γεμάτα με αρκετά βασικά υλικά, κάποια θα πρέπει να τα αγοράσετε εσείς ξεχωριστά. Πιο κάτω σας παρουσιάζω τα περιεχόμενα των δικών μου κουτιών πρώτων βοηθειών, με λίγα λόγια για το καθένα. (Οι τιμες αναγράφονται οπως τις βρήκα στις επιμέρους ιστοσελίδες)


Για περιποίηση τραυμάτων


Τσιρότα - Βρίσκονται σε κάθε κουτί, σε μια πληθώρα μεγεθών και σχημάτων. Πάρτε μαζί σας αρκετά, καθώς είναι φθηνά, ελαφριά και χωρίς ιδιαίτερο όγκο.
(40x 2,24€ - pharmagoods) (40x 2,95€ - qpharmacy) (40x 3,13€ - pharmaplus)

Αυτοκόλλητα Ραμματα - Λεπτές αυτοκόλλητες λωρίδες που χρησιμοποιούνται σαν ραφές για να κλείσουν μια πληγή
(2,93€ - PharmacyOnline)(9,55€ - pharm16)


Επίδεσμοι - Όπως και τα τσιρότα, βρισκονται σε κάθε κουτί και υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη. Πάρτε μαζί σας τουλάχιστο ένα ελαστικό επίδεσμο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκρατήσουν γάζες και να καλύψουν τραύματα, για να στηρίξουν αρθρώσεις αλλά και στην κατασκευή νάρθικων.
(0,26€ - plus4u) (0,95€ - pharm24) (1,37€ - qpharmacy) (1,04€ -pharm16
Αντισηπτικά μαντηλάκια - Χρησιμοποιούνται για απολύμανση πληγών και εξοπλισμού. Πιο διαδεδομένα είναι τα μαντηλάκια με αλκοόλ.
(100x 2,02€ - AliExpress)
*Survival Tips: Τα μαντηλάκια με αλκοόλ είναι έφλεκτα και αποτελούν καλό προσάναμμα για φωτιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 


Αντισηπτικό τοπικής χρήσης Povidone-Iodine - Κοινώς γνωστό και ως "μπεταντίν" (Betadine). Υπάρχει σε υγρή μορφή (δοχείο), σε κρέμα (σωληνάριο) και σε μαντηλάκια Υπάρχουν επίσης και μπατονέτες εμποτισμένες με Betadine. Μία μορφή είναι αρκετή για ένα κουτί. Διαλέξτε αυτή που σας βολεύει.
(2,20€ - AliExpress)
*Αν επιλέξετε το υγρό, μη ξεχάσετε βαμβάκι ή μερικές καθαρές μπατονέτες για εφαρμογή (0,73€ - Pharm24).





Για αντιμετώπιση σοβαρής αιμορραγίας

Γάντια - Σε περίπτωση που έρθετε αντιμέτωποι με σοβαρή αιμορραγία το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προστατεύσετε το εαυτό σας με γάντια. Υπάρχουν γάντια μιας χρήσης συσκευασμένα σε ζευγάρια. Ελέγξες αν έχετε κάποια αλλεργία στα υλικά των γαντιών πρωτού επιλέγξετε.
(3,60€ - efarmakeio)

Γάζες - Ο παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης αιμορραγίας είναι η εφαρμογή πίεσης στην πληγή με γάζα. Πάρτε μερικές γάζες, σφραγιστές και αποστειρωμένες.Οι γάζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην τεχνική του wound packing.
Προτιμήστε μεγάλες γάζες, καθώς μπορούν να διπλωθούν και να χρησιμοποιηθούν και σαν μικρές.
(2,19€ - pharm16

Αιμοστατική Αλοιφή - Κρέμα που χρησιμοποιείται για κατά της αιμορραγίας.
(11,41€ - PharmacyOnline)

Επίδεσμος Πίεσης (Israeli Bandage/Izzy) - Πρόκειται για επίδεσμο πίεσης που αναπτύχθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Ο επίδεσμος φέρει ένα μηχανισμό, ο οποίος όταν δεθεί εξασκεί από μόνος του πίεση στη πληγή.
(9,04€ - AliExpress)

QuikClot - Πρόκειται για επίδεσμο/σφουγγαράκι εμποτισμένο με χημικές ουσίες που προκαλούν γρήγορη θρόμβωση (πήξιμο) στο αίμα. Εφαρμόζεται απευθεία στην πληγή και συγκρατείται με ένα επίδεσμο.

Τουρνικέ (Tourniquet) -  Μια αρκετά επικίνδυνη μέθοδος περιορισμού ακατάσχετης αιμορραγίας, ειναι η αποκοπή της παροχής αίματος σε ένα άκρο με την εφαρμογή τουρνικέ. Υπάρχουν τα απλά τουρνικέ των νοσηλευτών, αλλά και τα τουρνικέ ίσχαιμης περίδεσης (CAT). Μην χρησιμοποιήσετε τουρνικέ παρά μόνο ως αισχάτη λύση σε ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στο άκρο, που οδηγεί σε ακρωτηρισμό.
Απλό: (2,17€ - AliExpress)
CAT: (4,67€ - AliExpress)
*Ελαφριά εφαρμογή τουρνικέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι/αράχνη/σκορπιό για περιορισμό του δηλητηρίο τοπικά. 


Τσιμπήματα από Έντομα/Αλλεργίες

Εντωμοαπωθητικό - Συχνά ξεχνούμε να παρουμε μαζί μας στις διακοπές εντωμοαπωθητικό, με αποτέλεσμα να υποφέρουμε από τα κουνούπια. Συνηθίστε να έχετε στο κουτί σας μαντηλάκια με εντωμοαποθητικό ή/και σπρέι.
(6,72€ - pharm16)

Ανακουφιστικό τσιμπήματος - Υπάρχει σε μορφή σπρέι, κρέμας και σε μαντηλακια. Αποτρέπει τη φαγούρα και τον ερεθισμό του δέρματος στο σημείο του τσιμπήματος.
(2,45€ - pharm16)

Κρέμα Υδροκορτιζόνης 1% - Μειώνει τη φαγούρα και τον ερεθισμό, θεραπεύει δερματικές αλλεργίες και αντιδράσεις από τσιμήματα εντόμων.
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κρέμα καλεντούλα.
(6,28€ - pharm16)

Ενεση Επινεφρίνης & Ένεση Υδροκορτιζόνης - Σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλακτικό σοκ) η θεραπεία γίνεται με ένεση αδρεναλίνης και αντιισταμινικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν αλλεργίες και συγκεκριμένα φάρμακα.
*Αν κάποιος άγνωστος παθαίνει αναφυλακτικό σόκ κοντά σας, ψάξτε στα πράγματά του για ένεση επινεφρίνης (EpiPen/ANAPEN). Είναι εύκολη στη χρήση και θα του σώσετε τη ζωή με μια απλή κίνηση.

Τραύματα από εγκαύματα

Γάζες με παραφίνη - Αποστειρωμένες γάζες εμποτισμένες με παραφίνη για άμεση επαφή με το καμμένο δέρμα. Δεν κολλάνε στην πληγή με αποτέλεσμα να βοηθούν στην γρήγορη επούλωση.

Gel εγκαύματος - Gel που τοποθετείται άμεσα στο έγκαυμα καθώς απορροφά τη θερμότητα καταπραύνοντας τον πόνο και βοηθώντας στην επούλωση.
(6,95€ - pharm16)

Τριπλή Αντιβιοτική Κρέμα (Bacitracin, Neomycin & Polymyxin b) - Συνδιασμός τριών αντιβιωτικών που χρησιμοποιείται για πρόληψη και καταπολέμηση μολύνσεων σε κοψίματα, εκδορές και εγκαύματα.


Παγοθεραπεία

Πάγος - Υπαρχει σε μορφή ψυκτικού σπρέι και στιγμιαία παγοκύστη/ice pack (πακετο που όταν το σπασεις αναμιγνύεται το περιεχόμενο του και ψύχετε). Χρησιμοποιείται για ανακούφιση πόνου σε κακώσεις, πρόληψη οιδήματος και σε δακώματα φιδιών.
(4,05€ - plus4u) (1,72€ - pharm16






Αντιμετώπιση Σοκ/Υποθερμίας

Αλουμινοκουβέρτα (Space Blanket) -  Κουβέρτα που ανακλά το 90% της θερμότητας πίσω στο σώμα. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση της υποθερμίας και περιορισμό του σοκ σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας
(1,53€ - Ali Express)


Βοηθήματα Επίδεσης


  • Τριγωνικοί Επίδεσμοι - Μεγάλοι επίδεσμοι για δέσιμο στον ώμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σάλι.
  • Microporous Tape - αυτοκόλλητη ταινια για επιδέσμους και γάζες
    (1,43€ - pharmagoods)
  • Παραμάνες (Safety Pins) - για να συγκρατούν επίδεσμους
  • Ψαλιδάκι
  • EMT Trauma Sheers - Πολύ δυνατά ψαλίδια πρώτων βοηθειών για κόψιμο ρούχων και ζωνών. Έχουν κυρτό άκρο για εύκολη και ασφαλή πρόσβαση.
    (1,99€ - AliExpress)

Περίθαλψη Ποδιών και Χειλιών


Chap Stick (Liposan) - Για ενυδάτωση των χειλιών και προστασία από το κρύο και τον ήλιο.
(2,03€ - plus4u)

Αυτοκόλλητα Compeed και Petroleum Jelly (Βαζελίνη) -  Ενυδάτωση χειλιών και θεραπεία Cold Sores (Επιχείλιος Έρπητας)
*Survival Tips: To Petroleum Jelly σε ένα βαμβάκι αποτελεί εξαιρετικό προσάναμμα για φωτιά.
(2,86€ - pharmacyonline) (7,26€ - pharm16

Moleskin - Μαλακό αυτοκόλλητο ύφασμα που κόβεται ελεύθερα και εφαρμόζεται σε πληγές από φουσκάλες και κάλους στα πόδια. Μειώνει την τριβή με τα παπούτσια κατά το περπάτημα.
(3,39€ - plus4u)

Κρέμα/Σπρέι για Μύκητες/"Πόδι του αθλητή"(12,11€ - efarmakeio)

Περίθαλψη Ματιών


Φυσιολογικός Ορρός Έκπλυσης - Αλατούχος ορρός σε σωληνάριο για ξέπλυμα πλυγών στα μάτια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση ξένου σώματος που προκαλεί ερέθισμα. 

Φυσικό δάκρυ - Ξεπλένει το μάτι και το ενυδατώνει σε περίπτωση ξηροφθαλμίας. (4,84€ - efarmakeio)

Οφθαλμικές Σταγόνες/Κολλύριο  - (Βορικό οξύ, Naphazoline Nitrate) Χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση μολύνσεων και ερεθισμού των οφθαλμών.

Οφθαλμικό επίθεμα eyepad - Γάζα σε σχήμα οβάλ για κάλυψη του ματιού.
(3,38€ - efarmakeio)
*Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε και απλή γάζα. 


Χρήσιμα Εργαλεία

  • Αποστειρωμένη σύριγγα και υποδερμικές βελόνες - Σε τριτοκοσμικές χώρες, ακόμη και στα νοσοκομεία οι συνθήκες υγιεινής δεν αποτελούν τις ιδανικές. Αν θα χρειαστείτε ενδοφλέβια ή ενδομυική χορήγηση φαρμάκου, καλό είναι να έχετε το δικό σας σετ.
    (0,15€ - pharmagoods)
  • Αποστειρωμένο Χειρουργικό Νυστέρι με λαβή
    (5,12€ - aliexpress)
  • Θερμόμετρο
    (3,57€ - efarmakeio) (3,29€ - pharm16)
  • Σφυρίχτρα επιβίωσης - Για να καλέσετε βοήθεια.
    (5,90€ - dealsShop)
  • Λαβίδα/Τσιμπιδάκι - Αρκετά κουτιά έρχονται με πλαστικά τσιμπιδάκια. Τα συγκεκριμένα όμως δεν είναι αποτελεσματικά στην αφαίρεση μικρών αγκαθιών και κεντριών εντόμων. Αντικαταστήστε τα με ένα μεταλλικό τσιμπιδάκι φρυδιών με λοξή μύτη.
    (1,73€ - plus4u)
  • Μαρκαδόρος Permanent - Χρησιμοποιείτε για καταγραφή ώρας, ενδείξεων και θεραπείας. 
  • Μεγενθυντικός φακός
  • Καθρεφτάκι
  • Πίνακας με Κώδικα Μορς και σήματα επικοινωνίας εφάδους-αέρος
  • Ταμπόν - Τα σφραγισμένα ταμπόν αποτελούν καλή και απλή μέθοδο αντιμετώπισης της ρυνικής αιμορραγίας. Απλά σπρώξτε το μέσα στο ρουθούνι.
  • Φωτεινά Sticks/Snaplights - Ράβδοι Cyalume μιας χρήσης που εκπέμπουν φως για λίγες ώρες. Χρησιμοποιείστε τα για σήμανση.
  • Μικρός φακός - Χρήσιμο και για να βλέπετε τη νύχτα, αλλά και για εξέταση λαιμού/ματιών. Μερικοί έχουν ενσωματωμένη κλιμακα διατομής της οφθαλικής κόρης.
    (1,85€ - aliexpress)
  • Φακός κεφαλής/Headlamp - Δοκιμάσατε ποτέ να δέσετε επίδεσμο κρατώντας στο ένα χέρι φακό? Ελευθερώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας φακό κεφαλής.
    (16,90€ - Plus4u)

Χάπια/Φάρμακα

Καλό είναι να έχετε μαζί σας τουλάχιστο 6 δόσεις από τα ακόλουθα
  • Αναλγητικά/Αντιπυρετικά/Αντιφλεγμονώδη- Παρακεταμόλη (Panadol, Depon, Tylenol, κτλ)
    - Ασπιρίνη
    - Ibuprofen (Nurofen, Motrin, Advil, κτλ) 
  • Αντιισταμινικά (Diphenhydramine, Cetirizine Dihydrochloride) - για αλλεργίες
  • Αντιδιαρροιτικά ( Loperdamide) - το γνωστό Imodium
  • Ηλεκτρολύτες - για αντιμετώπιση της αφυδάτωσης
  • Αντιόξινα - μειώνουν την οξύτητα του στομάχου (Γάλα Μαγνησίας)
*Αντιβιοτικά - Αρκετοί προτείνουν να έχετε και μερικά αντιβιοτικά στο κουτί σας. Προσωπικά πιστεύω πως αν μια σοβαρή ασθένεια προκύψει τότε συνετό είναι να σταματήσετε το ταξίδι σας και να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Το επαναλαμβάνεται αφού γίνεται καλά στην υγεία σας.


Πιο εξειδικευμένα

Αν έχετε λάβει εκπαίδευση σε εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες, ή αν το ταξιδι σας περιλαμβάνει διδρομές σε απομονωμένες περιοχές (έρημοι/ζούγκλες/βουνοκορφές) κάποια πιο εξειδικευμένα αντικείμενα μπορούν να χωρέσουν στο κουτί σας
  • Μάσκα ΚΑΡΠΑ/CPR (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση)
  • Στοματοφαρυγγικοί Αεραγωγοί 
  • Ρινοφαρυγγικοί Αεραγωγοί με λιπαντικό
  • Βελόνα Αποσυμπίεσης Πνευμοθώρακα υπό Τάση (Decompression Needle) 
  • Σφραγίδα Θώρακα (Chest Seal) 
  • Στρατιωτικό χειρουργικό σετ με αιμοστάτες, λαβίδες, νυστέρια, βελόνες και ραφές.






Ελπίζω να βρήκατε το άρθρο χρήσιμο και ενημερωτικό. Μή ξεχνάτε, συμβουλευόμαστε πάντα το γιατρό μας πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας και αγοράζουμε ταξιδιωτική ασφάλεια!!!
Σας εύχομαι όλα αυτά να είναι αχρείαστα και να έχετε ασφαλή ταξίδια!





2 σχόλια:

  1. Πολυ καλο...αν εγραφες και τα χαπια στο τελος για ποιες περιπτωσεις ειναι θα ηταν πληρες!
    Θα ηθελα την αδεια σου να το δημοσιευσω σαν συνδεσμο στο blog μου.
    http://noukaris.blogspot.gr/search/label/Πρώτες%20Βοήθειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την ενημέρωση.
    Θα ήθελα να ρωτήσω από που μπορεί κάποιος να αγοράσεις αυτά τα κουτιά που δημοσιεύετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...