Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η σκιά των Πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο


Ερώτηση: Έχει σκιά η πυραμίδα του Χέωπα?

Απάντηση: ΒΕΒΑΙΩΣ! Πώς άλλωστε μέτρησε το ύψος της ο Θαλής ο Μιλήσιος γύρω στο 600π.Χ?

Το ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου δεν έχουν σκιά είναι μια παραπληροφόρηση, που ξεκίνησε παρερμηνεύοντας μια πληροφορία. Όντως μία συγκεκριμένη μέρα, μία συγκεκριμένη στιγμή, η πυραμίδα του Χέωπα δέν έχει σκιά. Αλλά τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου η πυραμίδα έχει σκιά.

Εαρινή Ισημερία

Η στιγμή κατα την οποία η πυραμίδα του Χέωπα δεν έχει σκιά είναι το μεσημέρι της μέρας της Εαρινής Ισημερίας στο βόρειο ημισφαίριο (δηλαδή στις 21 ή 22 Μαρτίου). Κατα την Ισημερία, γνωστή και ως «Αστρική Ημέρα», το κέντρο του ηλιακού δίσκου, βρίσκεται σε ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα (διαγράφει ίσα τόξα). Κατα τη διάρκεια της ημέρας οι ακτίνες του ήλιου προσπίπτουν στον ισημερινό με γωνία 90 μοιρών (κάθετα), παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση. Γι’αυτό καλείται και ισημερία.

Χωρίς Σκιά

Το γεγονός ότι η πυραμίδα δεν έχει σκιά τη συγκεκριμένη στιγμή οφείλεται στο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο είναι χτισμένη (29 degrees, 58 minutes, 51.06 seconds north latitude) και στη κλιση των πλευρών της. Έτσι την συγκεκριμένη στιγμή όλες οι τριγωνικές πλευρές της πυραμίδας λούζονται από ηλιακό φώς.

Πότε πάμε Αίγυπτο είπαμε? Μα τί ρωτάω, στις 21-22 Μαρτίου φυσικά!! :-)

2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    ελπίζοντας πως δεν ποιούμαι κατάχρησιν φιλοξενίας, σας ανακοινώνω τον τίτλο ενός blog και την επεξήγησή του. Νομίζω ότι σας ενδιαφέρει:
    Τίτλος - Επεξήγηση:
    Ξυλουργός, Θαλής και Πυραμίς (Αφήγημα σε συνέχειες.)
    Υπότιτλος του βιβλίου (του εν λόγω αφηγήματος) είναι: «Η μέτρηση του ύψους της, έγινε ...εν τω μέσω της νυκτός». Πράγματι μεταξύ των πολλών τρόπων διά τον υπολογισμό του ύψους της Πυραμίδος του Χέοπος, οιανδήποτε ημέρα και ώρα, υπάρχουν και ορισμένοι που όχι μόνον δεν απαιτούν σκιά αλλ΄, ούτε καν φως. Εξ άλλου, τα περί σκιάς, είναι τόσο απλοϊκά, ώστε αποβαίνουν συκοφαντικά διά τον Θαλή και επιβλαβή δια την νοημοσύνη αυτού που θα τα πιστεύσει...
    Η διεύθυνση του blog είναι η εξής:
    http://thales-pyramis.blogspot.gr/

    Συμφώνως προς τα προηγούμενα, η μέτρηση του ύψους της Πυραμίδος του Χέοπος, δεν συνιστά απόδειξη της υπάρξεως της σκιάς.
    Αλλά, ανυπαρξία σκιάς δεν έχουμε μόνον «μία συγκεκριμένη μέρα, μία συγκεκριμένη στιγμή» (αυτό θα συνέβαινε εάν αντί της πυραμίδος είχαμε ένα στύλο) αλλά, όταν ο ήλιος ευρίσκεται εις το εσωτερικό της γωνίας που είναι η κατά κορυφήν της τετραέδρου γωνίας της πυραμίδος. Εις την διεύθυνση που ακολουθεί, υπάρχει το σχετικό σχήμα:
    http://thales-pyramis.blogspot.gr/search?updated-max=2013-10-25T21:30:00-07:00&max-results=8#without_shadow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ότι οι πυραμίδες δεν έχουν σκιά το έχω ακούσει πολλές φορές και πάντα εγώ έλεγα πως Αποκλείεται να μη ρε έχουν σκιά
    Αφού υπάρχει ανατολή και δύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...