Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε?

Ένα από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα που βασάνιζαν τα παιδικά και εφηβικά μας μυαλά είναι το "Ποιο από τα δύο είναι μπλέ, η θάλασσα ή ο ουρανός;"

Κατ'αρχάς να πούμε ότι κανένα από τα δύο "δεν είναι" μπλε! Όμως, η θάλασσα δείχνει μπλε, λόγο της ανάκλασης του φαινομενικού χρώματος του ουρανού, που είναι μπλέ!! Συγχυστήκατε εε??
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Γιατί ένα αντικείμενο έχει χρώμα;
Αυτό οφείλεται στο μήκος κύματος του φωτός που αντανακλά το αντικείμενο χωρίς να το απορροφάει.
Το λευκό φως αποτελείτε από όλα τα χρώματα του φάσματος (τα χρώματα της ίριδος). Όταν το λευκό φως προσπίπτει σε μία επιφάνεια, το αντικείμενο απορροφάει μέρος της ακτινοβολίας, ανάλογα με τη φύση του, ανακλώντας μέρος ή καθόλου της ακτινοβολίας αυτής. Έτσι, άν ένα αντικείμενο ανακλά όλα τα μήκη κύματος φαίνεται λευκό, αν δεν ανακλάει κανένα φαίνεται μάυρο, και αν ανακλάει μοια συγκεκριμένη συχνότητα τότε φαίνεται στο αντίστοιχο χρώμα της συχνότητας αυτής.
Ακολουθεί ένας μικρός πίνακας με τις αντιστοιχείες χρώματος-μήκος κύματος-συχνότητας.

Χρώμα Μήκος Κύματος
Συχνότητα
Ιώδες
380–450 nm 668–789 THz
Μπλε 450–495 nm 606–668 THz
Πράσινο 495–570 nm 526–606 THz
Κίτρινο 570–590 nm 508–526 THz
Πορτοκαλί 590–620 nm 484–508 THz
Κόκκινο 620–750 nm 400–484 THz
















Γιατί ουρανός φαίνεται μπλε;

Αρχικά να πούμε τί είναι ο ουρανός. Ουρανό ονομάζουμε το κατώτερο μέρος της Γήινης ατμόσφαιρας (ατμός+σφαίρα), που είναι το στρώμα αερίων, το οποίο καλύπτει τη Γη.
Βλέπωντας τον ουρανό κατα τη διάρκεια της ημέρας, τον βλέπουμε μπλέ, ενώ κατα τη διάρκεια της νύχτας δεν τον βλέπουμε, λες και δεν υπάρχει. Έτσι ερχόμαστε και στο κυρίως θέμα του άρθρου αυτού.
Days4u
Το ότι ο ουρανός φαίνεται μπλέ οφείλεται στην σκέδαση του ηλιακού φωτός. Η σκέδαση του φωτός είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του φωτός με σωματίδια μικότερα του μύκος κύματος του. Με την εισαγωγή του στην ατμόσφαιρα, το φως έρχεται σε επαφή με σωματίδια του οξυγόνου και του αζώτου, σωματίδια μικρότερα από το μήκος κύματος του φωτός. Όσο πιο μικρή είναι η συχνότητα του φωτός τόσο πιο έντονη είναι η σκέδαση του φωτός. Το χρώμα που έχει την μικρότερη συχνότητα, από τα τρία χρώματα που επηρεάζουν το ανθρώπινο μάτι (μπλε-πράσινο-κόκκινο), είναι το μπλε. Έτσι, το μπλέ φως από το λευκό ηλιακό φως, απλώνεται παντού στην ατμόσφαιρα, δίνοντας έτσι το φανταχτερό χρώμα πάνω από τους ορίζοντες μέχρι και το ζενίθ.

Γι'αυτό όταν ο επόμενος σας ρωτήσει, γιατί ο ουρανός είναι μπλε, ή που θα του απαντήσετε όλα αυτά, ή που θα τον διαολοστείλετε!! :)
Καλή σας μέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...