Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Το Δακτυλίδι του Φεγγαριού


Χθες το απόγευμα, με το που ξεκίνησα να κάνω το τροχαδάκι μου, σήκωσα το βλέμα μου στον ουρανό και βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα ωραίο θέαμα, που λίγο πολύ οι περισσότεροι το έχουμε ξαναδεί. MoonRing (στα ελληνικά "Φεγγαροδακτυλίδι") είναι το φαινόμενο κατα το οποίο γύρω από το φεγγάρι, σχηματίζεται ένας τέλειος κύκλος, με κέντρο το κέντρο του φεγγαριού, και ακτίνα σχεδόν πενταπλάσια της διαμέτρου του σεληνιακού δίσκου.

Την πρώτη φορά που το είδα, πριν αρκετά χρόνια στην Κύπρο, ρώτησα τον πατέρα μου τί είναι. Και αυτός μου απάντησε ότι οι παλιοί έλεγαν ότι δέκα πολύ βροχερές μέρες πλησιάζουν όταν εμφανίζεται αυτό το δακτυλίδι γύρω από το φεγγάρι. Επίσης, μου είπε πως ο αριθμός των αστεριών που είναι μέσα στο δακτυλίδι, προμηνύει τον αριθμό των ημερών που θα περάσουν για να ξεκινήσει η βροχή.

Αν και πρόκειτε για δεισιδαιμονίες και μύθους πλασμένους από τα παλιά χρόνια, εν μέρη κάποια πράγματα είναι σωστά.

Η δημιουργία του δακτυλιδιού οφείλεται στη διάθλαση του φωτός από παγωμένους κρύσταλλους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το σχήμα των κρυστάλλων έχει ως αποτέλεσμα την εστίαση του φωτός σαν ένα δακτυλίδι.

Και τώρα πώς ο κύκλος γύρω από το φεγγάρι μπορεί να σημαίνει ότι έρχεται κακοκαιρία;
Να πως:
Παγωμένοι κρύσταλλοι στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας σημαίνει σύννεφα Cirrus (Θύσανοι) σε πολύ υψηλό υψόμετρο, πράγμα που δείχνει ότι για μια δυο μέρες θα έχει ζεστό μέτωπο. Και το ζεστό μέτωπο, ακολουθείτε μετά απο χαμηλό βαρομετρικό, κατάσταση που παραπέμπει σε καταιγίδα.

Τελικά οι προγονοί μας, αν και χωρίς υπολογιστές, όργανα και σύγχρονα μέσα, ήταν σε θέση να γνωρίζουν πολύ εντυπωσιακά πράγματα, χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό και την παρατήρηση... Πού χάθηκε στις μέρες μας αυτή η ικανότητα;;

Καλές βροχές :)

5 σχόλια:

  1. kali i erwtisi s.. kata tin apopsi m oli auti i ikanonita exei apoxaulwthei mesw tis xrisis twn sigxrwnwn mesw opws anaferes.. nomizwntas oti einai pio eksipna k ikana apo emas k kanoun pragmata ta opoia emeis adinatoume, ta afinoume na elegxoun ti zwi mas k oxi mono meiwnontas olo k perissotero tis prwtovoulies mas.. opote oti k na pathoume einai kako tou kefaliou mas afou ola auta ginontai me ti diki mas egkrisi..

    ps: poly wraio to keimeno s.. cheers! =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα έπεσες! Για να δούμε και πόσες μέρες θα κρατήσει η βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιχαλάρα, επειδή έλειπα από Ξάνθη, πόσες μέρες έβρεχε? δεν πιστεύω να ήταν 10 αλλά ένα 3ήμερο το'ριξε? :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι 10 δεν ήταν. Αλλά έκανε και το κρύο του, έριξε και τη βροχή του. Στο χιόνι ήσουνα εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι δυστυχώς. Τράβηξες καμια φώτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...